2013. július 24., szerda

AlgaeArt bemutatása

Az AlgaeArt Technologies (Izrael) egy olyan vállalkozás, amely a Spirulina alga hatékony és nagytételben való kitermelését tűzte ki céljául számos modern technológia alkalmazásával. A mezőgazdasági algatermesztés eszköze a sós víz, így nem kell a száraz és félszáraz területeken az édesvíz-hiánnyal számolni, ha terjeszkedni akarnak.
 

 
El van árasztva az internet a Spirulina alga "csodatevő képességével", de a saját blogomon se sajnálom, ha feltűnik, hogy pontosan miben is rejlik a hatékonysága. Annak ellenére, hogy nem génkezelik igen magas mennyiségben tartalmaz fehérjéket (60% -a egy sejtnek) és számos olyan aminosavat, ami más növényekben nem lelhető meg (metionin, leucin, stb.). Probiotikumokban, gamma-linolenic savban (GLA), omega 3 és omega 6 -ban és még számos vitaminban gazdag. Mivel a Spirulina alga nem növény, hanem a Baktériumok (regnum Bacteria) országába, azon belül a Kékbaktériumok (phylum Cyanobacteria) törzsébe tartozik, így sejtfaluk nem tartalmaz sem cellulózt, sem lignint, ami a kiváló emészthetőséget és az ízletességet magyarázhatja. Számos kórokozó nem támadja meg, köztük a Salmonella vagy az eneterobaktériumok. Továbbá antibiotikumokat sem tartalmaz. Nem csak az állatok takarmányozására alkalmas táplálék, hanem az embereknek is kiváló étrendkiegészítő is.
 
Acégnél olyan technológiákat alkalmaznak a mezőgazdasági algatermesztéshez, melyek lényegesen csökkentik a költségeket és a környezetszennyezés is elhanyagaolható. Ilyen technológia az RO, reverse osmosis, tehát fordított ozmózis, amely éppen ellenkezője az ozmózisnak, hiszen a töményebből a hígabb oldatba áramlanak a vízmolekulák egy féligáteresztő membránon keresztül egy ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hatására. A száraz területeken a növény/algatermesztés egyik korlátozó tényezője a víz, mely probléma megoldható az RO alkalmazásával, miszerint a sósvíz édesvízzé/ivóvízzé alakítható. Azonban az RO önmagában nem valami hatékony módszer. Az AlgaeArt Technologies -nak sikerült olyan módszert kifejlesztenie, amivel a tengervíz használhatóvá vált Spirulina alga termesztésére.
 
 
A módszer lényege, hogy a külső nyomást, mely a tengervizet a szűrőn részben tisztítja, magas nitrát tartalmú talajvíz biztosítja. Az RO termékét kültéri tároló tavakba vezetik, amin az algákat is növesztik. Az egyik  oldalon megfelelően "felhízlalt" algák biomasszáját arathatják le, míg a másik oldalon az evaporáció utáni termék csak némi vízmentes sókristály. Mindez energiaköltsége csupán egy szárító és az evaporációt gyorsító generátor üzemeltetése.
 
A Spirulina termesztés ezentúl nem versenyzik más takarmánynövényekkel az öntözővízért. A cég gyakran hangsúlyozza, hogy az ő módszerük nem iprai, hanem mezőgazdasági jelentőségű. A felhasználási lehetőségek végtelen sora sajnos még kiaknázatlan, így van miért kutatni, hogy a lehető legtöbb ágazat hasznosítani tudja az olcsó, tápláló és egészséges algákat.
 
Források:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése