2013. július 23., kedd

Szennyvízből tápanyag

Léteznek már olyan szennyvíztelepek, ahol algák hasznosításával csökkentik az üzemeltetési költségeket. Michigan-ben ezúttal továbbgondolták a hasznosítási lehetőségeket és belefogtak a táplálékelőállításba is.
 
 
A béta-glükán évek óta kapható a boltokban kiemelt tápanyagként és immunerősítő készítményként. A béta-glükánok olyan poliszacharidok, amelyekben D-glükóz monomerek kapcsolódnak  β-glikozidos kötéssel. A természetben előfordulnak a növényi cellulózban, az élesztőben és más gombákban, illetve baktériumokban. Egyik legnagyobb természtetes béta-glükán raktárnak a zab bizonyult. Emberi immunerősítő tápanyagként a β-1,3-glükán szolgál.
 
Lényeges szerepet tölt be az immunrendszer aktiválásában, hiszen a gombák és baktériumok sejtfalában lévő béta-glükánok számos sejtfelszíni receptorral (CR3, TLR-2/6. Dectin I) kapcsolatba lépnek és aktiválják az immunrendszer sejtjeit: makrofágokat, neutrofil granulocitákat, monocitákat, természetes ölősejteket  és a dendritikus sejteket. A béta-glükánok nem csak a kórokozók elleni védekezésben, de az tumoros sejtek immunrendszer általi elpusztításában is szerepet játszanak.
 
Godfrey Chi-Fung Chan, Wing Keung Chan és Daniel Man-Yuen Sze, 2009
 
Az ábrán látható, hogy miként ismerik fel az immunsejtek a béta-glükánokat. A makrofágok Dectin I receptorai felismerik (Toll-like receptorral vagy anélkül is) a béta-glükánt, amit a sejt felvesz és kisebb fragmentumokra darabolja. Elszállítják a csontvelőbe és az endotéliális retikuláris rendszerbe, ahol leadják a kis béta-glükán fragmentumokat. A granulociták, monociták vagy makrofágok komplement receptorok (CR3) által felismerik azokat. Az immunválaszt be is indul, például ha egy megfelelő antigénnel jelölt tumorsejttel találkoznak a falósejtek.
 
További részletekbe nem betekintve így is belátható, hogy számos lehetőséget nyújt a béta-glükánok olcsó és hatékony előállítása. Michigan-ben komoly pénzeket áldoznak azon kutatásba, hogy a szennyvizet algákkal megtisztítva - másképp fogalmazva algákat szennyvizen növesztve - igen nagy mennyiségben tudjanak béta-glükánt algákból előállítani. A cégnek olyan algákkal foglalkozik, melyek sejtfala több mint 50 % -ban tartalmaz béta-glükánokat. Ezzel szemben az élesztőgomba, mely a legnépszerűbb forrás csak 5-15 % -ban tartalmaz béta-glükánt és jóval költségesebb is extrahálni belőlük a kívánt molekulát.
 
Források:
 

1 megjegyzés: