2013. február 3., vasárnap

A Spirulina és a rózsás flamingó


Mindjárt egy érdekességgel kezdeném, mely talán egyből ráirányítja a hétköznapi ember figyelmét is az algák különlegességére. Gyakran észre sem vesszük őket mindennapjaink során, pedig minden természetes vizes élőhelyen ott vannak, bár valóban legtöbbjük még fénymikroszkóp alatt is nehezen vizsgálható, vannak több méter nagyságú tengeri fajok is.


 


Az első faj, mellyel megismertetem a kedves olvasó társaságot a Spirulina. A Cyanobacteria, azaz kékbaktériumok törzsébe soroljuk ezeket ma. Fontosságuk több szempontból is érdekes, hiszen a kékbaktériumok voltak az első fotoszintetizáló szervezetek a Földön. Oxigéntermelésükkel szerepet játszottak az oxidatív légkör és az ózonréteg kialakításában. Ózonréteg nélkül a nagyfokú ultraibolya sugárzás miatt csak 10 m mélyen a tengerben volt lehetséges az élet, az oxigéngazdag légkör pedig lehetővé tette az élőlények számára, hogy a szerves anyagokban lévő energiához "égetéssel" hozzájuthassanak. 

Az algák rendszerezésénél több morfológiai tulajdonság mellett az intracellulárisan felhalmozott színanyagok is felmerülnek, mint faji bélyegek. A Spirulina úgynevezett fikoeritrin pigmentben gazdag, spirálisan  csavarodó, sejtfonalas szervezet. Ezzel a fehérje-pigment (fikobiliprotein) szerkezettel a mai szárazföldi növényeknél már nem találkozunk. A fikoeritrin csak kiegészítő pigment, elnyelési maximuma 565 nm-nél van, így vörös színt kölcsönözne gazdájának, azonban a Spirulna több klorofillt tartalmaz, ezért zöld a színe.

Jöjjön hát a lényeg! A rózsás flamingók, Phoenicopterus roseus tollazatának színe gyakran halvány rózsaszín, de vannak olyan fajok is, amelyek élénk rózsaszín vagy bíbor piros színben pompáznak. Ez pont a fikoeritrin miatt alakul ki. Hiszen a flamingók fő táplálékául a Spirulna szolgál, melynek pigmentjét felhalmozzák tollazatukban. Mint a legtöbb madárfajnál, a flamingóknál is szerepet játszhat a tollazat díszessége, illetve színének élénksége a párválasztásban, valamint a tápláltság mértékére is következtethetünk. Azok a flamingók, melyek étlapján nem szerepel mindennaposan a Spirulina, azok fehér színűek ugyanúgy, mint az újszülött fiókáik is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése