2013. február 12., kedd

Algasztronómia első rész: Barnamoszat

Macrocystis kelp forest
A barnamoszatok (Heterokontophyta törzs/ Phaeophyceae osztály) kizárólag többsejtű szervezetek, gyakran szövetszerű felépítéssel. A legtöbbjük hideg tengeri faj. Sajátos színanyagot, fukoxanthint és fukozánt tartalmaznak, ettől barna színűek. Az egyik legnagyobb fajuk a Laminariales rendbe tartozó Macrocystis pyrifera akár 60m-re is megnőhet, makromorfológiája akárcsak egy magasabb rendű növényé, ez az  ún. kelp ("tengeri hínár"), mely vízalatti moszaterdőt hozhat létre, így kiváló élő- és búvóhelyet biztosít a többi tengeri élőlény számára. A Laminariales rend tagjait rengeteg területen felhasználják és számos faj ehető. Nézzünk néhány példát!
kombu vagy konbu szárítva
  • Magas jódtartalmuk miatt a hypothyreosisban (csökkent pajzsmirigyműködés) szenvedő betegnek ajánlott a fogyasztása.
  • A belőlük kinyert algin különleges sajátságai miatt alkalmas sűrítő-, stabilizáló-, emulgeáló anyagnak, valamint film- és gél állapot kialakítására. Így használják sütemények töltelékébe, zselékbe, lekvárokba, szirupokba, cukorkákba, gumicukorba, szószokba, sajtokba, felvert tejes ételekbe, instant ételekbe, fagyikba (E400-E405) és különféle szószokba.
  • Az ázsiai konyha jellemző étele. Leginkább a japánoknál terjedt el a kombu (Kínában haidai, Koreában dashima) néven ismert kelpből készült táplálék. Ez gyakran Macrocystis pyrifera, Ecklonia kurome, vagy Saccharina japonica. A japán konyha egyik főételének, a dashi levesnek egyik alapanyaga. Lehet szárítva vagy ecetben tartósítva is kapni, ugyanakkor az ún. sashimi-hoz (nem azonos a sushival) frissen is fogyaszthatjuk.
    A tsukudani hosszában felszeletelt párolt kombu, mely szójaszósszal és mirinnel (japán fűszer, hasonló a sake-hoz) van fűszerezve.
    A kombuból teát is főznek, ez az ún. kombucha, valamint a sushiban lévő rizst is ezzel ízesítik.
    A kombu fogyasztása a már említett magas jódtartalom miatt egészséges, illetve bőséges glutaminsav-forrás. Íze a japánok szerint az ötödik alapíz az umami, az édes, sós, savanyú és keserű után.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése