2013. május 4., szombat

Extrém algák: Algavirágzás

Három hónapos az ALGAFARM! 615 oldalmegjelenítés, átlagolva kb. napi 7 történt! Minden olvasónak és támogatónak nagyon szépen köszönöm az érdeklődést ;-) A kimagasló látogatottság tiszteletére egy új rovatot nyitok "Extrém algák" címmel. Háromlépcsős toplistákat fogok szerkeszteni, amiben az algák különféle tulajdonságai alapján rangsorolok majd. Fogadjátok nagy érdeklődéssel az első listát az algavirágzásról. Az algavirágzás az algák extrém túlszaporodása a tengerekben, óceánokban, nagy tavakban.



Harmadik helyezett:


2011-ben Kínában, Quingdao-ban kb. 22.000 km²-nyi vízterületet leptek el a Enteromorpha prolifera zöldalgák.

Rendszertana: algaebase.org
Empire Eukaryota
Kingdom Plantae
Phylum Chlorophyta
Class Ulvophyceae
Order Ulvales
Family Ulvaceae
Genus Enteromorpha

Az algavirágzás kialakulásához meleg tenger és tápanyagokban gazdag víz szükséges. Itt foszfátból és nitrogénből nem is volt hiány, a mezőgazdaságból származó szennyvizek ugyanis mind a tengerbe folynak. Habár ezek az algák nem termelnek toxikus anyagokat, a nagy területen befedett vízfelszín alatt ún. "holtzónák" alakulhatnak ki, hisz itt oxigénmentes körülmények uralkodnak. Ez előidézheti az élővilág, a halak elpusztulását és lehetőséget biztosít az anaerob baktériumok elterjedésére. Az ilyen vizek környéke fullasztóan rossz bűzt áraszt.

Ez az algavirágzás a harmadik helyezést érdemelte ki, hisz a "legkisebb" területen okozott problémákat és nem is toxikus.






Második helyezett:


A vörös ár vagy red tide. A Dinophyta törzs, azaz a páncélos ostorosok okozta természeti katasztrófa. Ezek az algák sokféle méreganyagot termelnek, tömeges elszaporodásuk vörösre festi a tengert. Elvonják a vízben oldott oxigént és toxinjaik tömeges halpusztulást okozhatnak, aminek gyakran áldozataivá válnak a környék madarai és emlősei is. A mérgezett halak, kagylók, rákok gyakran felkerülnek az éttermek étlapjára is, melyek elfogyasztása súlyos hasmenést okoz. A vörös ár, melyet a víz drasztikus szennyezése vált ki , leggyakrabban a Mexikói-öbölben, Florida partjainál és a Karib-tengerben szokott megjelenni.

Habár általában csak lokálisan, kisebb területeken terjed el, az embert is érintő magas toxintermelése miatt a második helyezést kapja.


Nagyváros Kínában

Florida vörös árral elborított partjai


Első helyezett:


A listán az első helyet a Prymnesiophyta törzs tagjai, azaz a mészmoszatok érdemelték ki. Vízvirágzásuk alkalmával az űrből is látható nagy kiterjedésük és toxintermelésük együttesen óriási mértékű halpusztulást okoz.

A tömeges elszaporodásukhoz köthető környezeti problémák ellenére számos előnyük is van, hiszen a földtörténet során ők adták a mai kőolaj legfőbb alapanyagát, illetve nagyfokú szén-dioxid megkötésük jelentős szerepet vállal Földünk globális klímaváltozás elleni harcában. Jogosan érdemelték ki az első helyet!

Svédország és Norvégia partjai 1988-ban. Tömeges halpusztulással járt a Chrysochromulina polylepis mészmoszat vízvirágzása és toxintermelése.

Anglia partjai 1999 nyarán. Az Emiliania huxleyi okozta vízvirágzás.




1 megjegyzés: