2013. március 8., péntek

A jövő hősei

Mint kiderült, nem őrült kutatók dolgoznak Ohioban. Csak nagyon elszántak azok az emberek, akik kifejlesztettek egy alternatív háztartási üzemanyagforrást és nyertek ki további értékes olajokat algákból.  Talán egy napon majd hősként tekintünk rájuk, akik algákból állítottak elő értékes és profitábilis megújuló energiaforrást, csökkentve ezzel a külföldi olajtól való függőségünket. - Mondja a videó narrátora.

Újabb izgalmas "leletet" fedeztem fel az internet gyomrában elásva, mely bizonyságot tanúsít arról, hogy egyre felkapottabb és elterjedtebb befektetés az algafarm. Ráadásul rengeteg lehetőség van benne, óriási profittal. A videóban látható, hogy kezdetleges, végtelenül egyszerű eszközökkel működtetni lehet az algafarmot, így még a jövő hozománya, hogy meddig növelhető a termelés hatékonysága, ha a csúcstechnológia is meghódítja a szakmát. Persze egy jól felszerelt labor ma sem árt.
A videóban elhangzik pár már jól ismert lehetőség. Ilyen például, hogy szennyvizekben képesek felnevelni algapopulációkat, hisz ezek biztosíthatják a növekedésükhöz szükséges szerves anyagokat, valamint a gyárak által kibocsájtott CO2-t is tudják szénforrásként alkalmazni. Bioüzemanyag-, műanyag gumi- és gyógyhatású készítmények gyártása, de nem utolsó sorban munkahelyteremtő vállalkozás. Közel mindenhol lehet algafarmot létesíteni, ahol van elég víz.

A kutatók fő célja, hogy egy olyan "zöld" kört alakítsanak ki, amelyben a gyárak által termelt CO2-t használják fel az algapopulációk növesztésére, hogy ebből extrahálhassák a bioüzemanyagokhoz szükséges olajat. A visszamaradt biomasszából pedig anaerob baktériumok segítségével biogázokat, metánt tudnak termelni, ami szintén egy alternatív energiaforrás és az algafarm fűtését is biztosítani tudják ezzel. Továbbá a háztartási hulladékból és a szennyvizekből nyert nitrogénnel és foszforral is "etetni" tudják az algákat.

Egy algafarm viszonylag kis területen felépíthető és az algák rettentő gyorsasággal növekednek szemben más hasonló célra termesztett növényekkel. Ezek olyan előnyök, melyekkel könnyedén és hamar kiszoríthatják a piacról a hagyományos bioüzemanyag termelő ellenfeleiket az algafarmba fektetők. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése