2013. március 9., szombat

Algák az immunológiában

Felettébb érdekes számomra a következő videó, amire a minap bukkantam, hiszen a szakdolgozatom tárgya is az immunológia, míg az algákat jelenleg csak a hobbimnak tekintem. Elgondolkoztató, hogy miként lehet összekapcsolni a két tudományt, ráadásul Stephen Mayfield, Kaliforniában a San Diego-i Egyetem biológia professzora és a San Diego Center for Algae Biotechnology igazgatója mindjárt a rákkutatásba kezdett bele.




Kutatói munkálataik során felfedeztek egy eljárást, ami lehetővé teszi, hogy algákkal termeljenek olyan ellenanyagokat melyek alkalmasak a B-sejtes limfóma kezelésre. Maga a kezelés nem új, már korábban felfedezték a kutatók, miként alkalmasak a B-sejtek által termeltetett monoklonális ellenanyagok felismerni és elpusztítani a rákos sejteket. 

A B-sejtes limfóma vagy non-Hodgkin lymphoma vagy közismerten leukémia ma az egyik legjobban kutatott betegség az immunológiában. Jellemző tünete a fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanat általában a nyakon, az ágyék és a hónalj környékén. Az oka a B-limfociták korlátlan osztódása. A kezelés jelenleg háromlépcsős: először kemoterápiát kapnak a betegek, de ha ez nem elégséges akkor sugárkezelésben majd immunterápiában részesülhetnek. Az első két kezelés hátránya, hogy nem célzott terápia, az egész szervezetet érinti a behatás. Az immunterápia ezekkel szemben sejtspecifikus, hátránya, hogy nagyon költséges. A rákosan osztódó B-sejtek sejtfelszíni molekuláit tudják felismertetni monoklonálisan termelt ellenanyagokkal. Például a ma is forgalomban lévő Rituximab gyógyszer a CD20 nevű sejtfelszíni molekulákat ismeri fel és ez a felismerés kezdeményezi  a természetes ölősejtekkel (NK) való lízist, vagy a komplementrendszer aktivációját, így a beteg sejt végső soron elpusztul.

Stephen Mayfield kutatásának a lényege, hogy új utakat nyissanak az efféle immunterápiás gyógyszerek létrehozására, melyek gyorsabb és olcsóbb megoldást jelenthetnek. Az algákkal való immunglobulin előállítás biztonságos, hatékony és létező rendszer. Nagyon hasonló gyógyszereket tudnak előállítani algákkal, mint amelyeket ma is alkalmaznak a klinikumban.

Jelenleg fotoszintetziáló algákkal dolgoznak a laborokban és képesek nagyon gyorsan és hatékonyan előállítani velük az ellenanyagot. Hogyan is működik? Megkeresik a megfelelő humán ellenanyag szekvenciákat a génállományban, melyekről az ellenanyag fehérje transzkriptálódik. Szintetizálják ezt a DNS-szakszt és ugyanúgy, mint a GMO növények esetében, egy "puskával" belelövik a sejtbe. A DNS-szakasz gyakran megfelelő helyen landol az alga genomjában, így az már képes lesz ezt a kívánt fehérjét előállítani.

A jövőben klinikai teszteknek fogják alávetni az új eljárás gyógyszerét, valamint új lehetőségeket keresnek a fejlesztésre, hogy még hatékonyabb és még olcsóbb legyen a gyártás.


1 megjegyzés: